Αναζήτηση σε αυτό το ιστολόγιο

Γλώσσα

Δευτέρα 28 Ιουλίου 2008

Ο εορτασμός της Οσίας Ειρήνης στην Κοιλάδα.

Η Οσία Ειρήνη η Χρυσοβαλάντου


Έζησε στα χρόνια της βασίλισσας Θεοδώρας, που αναστήλωσε τις άγιες εικόνες. Η Ειρήνη καταγόταν από την Καππαδοκία και διακρινόταν όχι μόνο για την ευσέβειά της, αλλά και για τη σωματική της ωραιότητα και για την ευγενή ανατροφή της.

Είχε ζητηθεί λοιπόν σε γάμο από διακεκριμένο άνδρα του παλατιού και ξεκίνησε για την Κωνσταντινούπολη. Στη διαδρομή όμως πέρασε από τη Μονή του Χρυσοβαλάντου και τόσο ελκύστηκε από τη συναναστροφή των καλογριών, ώστε πήρε τη μεγάλη απόφαση να παραμείνει μαζί τους.

Έτσι απέρριψε τις κοσμικές δόξες, γύρισε στην πατρίδα της, πούλησε τα υπάρχοντά της βοηθώντας πολλούς φτωχούς και τα υπόλοιπα χρήματα τα εναπόθεσε στη Μονή. Έγινε μοναχή και η ζωή της μέσα στο μοναστήρι υπήρξε πολύ ασκητική και αγία.

Όταν πέθανε η ηγουμένη, η Ειρήνη, παρά την άρνησή της, ορίστηκε διάδοχός της. Από τη νέα της θέση επετέλεσε τα καθήκοντά της άριστα. Ο Θεός μάλιστα την προίκισε με το προφητικό και θαυματουργικό χάρισμα. Έτσι δια της προσευχής της απάλλαξε πολλούς από τα δαιμόνια.

Προαισθάνθηκε το θάνατό της και απεβίωσε ειρηνικά, γεμάτη χαρά για το ουράνιο ταξίδι της.

Η Εκκλησία τιμά τη μνήμη της την 28η Ιουλίου.

Απολυτίκιο

Βασιλείας γηίνους πάλαι ουκ έτυχες, αλλ’ αφθάρτων στεφάνων νυν σε ηξίωσεν, ο Νυμφίος σου Χριστός ο ωραιότατος. ω καθιέρωσας σαυτήν, όλη καρδία και ψυχή, Ειρήνη Οσία Μήτερ, Χρυσοβαλάντου η δόξα, ημών δε προσφυγή και βοήθεια.

Πηγή: Ενοριακά Νέα