Αναζήτηση σε αυτό το ιστολόγιο

Γλώσσα

Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Δεύτερη Κυριακή των Νηστειών 2015 στην ενορία της Κοιλάδας

Την Κυριακή αυτή η  Εκκλησία προβάλει τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά Αρχιεπίσκοπο Θεσσαλονίκης και την διδασκαλία του περί Άκτιστων ενεργειών του Θεού.  (1296 - 14.11.1356)

"...Οι δυτικοί, Βαρλαάμ, Ακίνδυνος και λοιποί πολέμιοι του Αγίου Γρηγορίου έλεγαν ότι η θεία Χάρις είναι κτιστή, οπότε μένει ο άνθρωπος και ο κόσμος αμέτοχος στην θεία ζωή και χάρι..."

"...Μέσα μόνο στην αγία του Χριστού Ορθόδοξον Εκκλησία μπορούμε να γνωρίσουμε τον Θεό, όχι με την διάνοια η το συναίσθημα, αλλά με αγιοπνευματική εμπειρία μπορεί ο ζωντανός χριστιανός να έχη μετοχή στο φως, την ζωή και την δόξα της Αγίας Τριάδος. Εμείς οι άνθρωποι κοινωνούμε και ενωνόμαστε με τον Θεό δια μέσου των θείων ενεργειών του Θεού που είναι άκτιστες, ενώ η θεϊκή ουσία του Θεού είναι ακοινώνητος. ..."

"...Οι απόψεις του, αποτελούν σύνοψι και έκφρασι της εμπειρίας και της παραδόσεως της Εκκλησίας. Το κλειδί της θεολογίας το κατείχε στ' αλήθεια ο θείος Γρηγόριος, επειδή είχαν διανοιγεί τα μάτια του από το Άγιο Πνεύμα.

 Εδίδασκε ότι ο Θεός δεν είναι μόνον αμέθεκτος αλλά και μεθεκτός. Την ουσία του Θεού ουδείς και ουδέποτε ούτε στον παρόντα ούτε στον μέλλοντα αιώνα θα ιδούμε, τις άκτιστες όμως ενέργειες του Θεού μπορούμε να κοινωνήσουμε, ημών θεουμένων, κάτω από κατάλληλες πνευματικές προϋποθέσεις. Αυτές δηλαδή αποτελούν το μέσον και την γέφυρα που συνδέει τον άκτιστο Θεό με τα κτίσματα. Άλλο είναι η ουσία του Θεού και άλλο οι θείες ενέργειές του...."

Όλο το κείμενο εδώ........


Αύριο Κυριακή  πρωί θα τελέσουμε την Θεία Ευχαριστία στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας στη Κοιλάδα και  σας καλούμε σε Θεοκοινωνία.

  Όρθρος: ώρα 7:00π.μ. Θεία Λειτουργία: ώρα 8:30π.μ.

Κυριακή απόγευμα στις 5:30 στην Ευαγγελίστρια θα τελέσουμε τον Κατανυκτικό Εσπερινό και εν συνεχεία τη μελέτη Αγίας Γραφής  για τους ενήλικες ενορίτες μας.

Θέμα μας "περί του μυστηρίου της μετανοίας"από το βιβλίο " Βίος και Λόγοι " του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου.