Αναζήτηση σε αυτό το ιστολόγιο

Γλώσσα

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

Το Δείπνο της Βασιλείας του Θεού. Ομιλία του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανασίου



Παραβολής του Μεγάλου Δείπνου.
Ομιλία του Σεβασμ. Μητροπολίτη Λεμεσού π. Αθανασίου
Ευαγγέλιο: Λουκ. ΙΔ΄ 16 – 24

Την Κυριακή, που είναι αφιερωμένη στους Αγίους Προπάτορες του Κυρίου, διαβάζεται στην Εκκλησία μας το Ευαγγέλιο της Παραβολής του Μεγάλου Δείπνου.

Ευαγγέλιο: Λουκ. ΙΔ΄ 16 – 24

«Άνθρωπός τις εποίησε δείπνον μέγα και εκάλεσε πολλούς»



Η Παραβολή αυτή, που συμβολίζει τη μέρα της Γέννησης του Θείου Σωτήρος και Λυτρωτού μας, αναμενόταν με θερμή πίστη και πόθο, από τους κατά σάρκα προγόνους του Χριστού, δηλαδή από τον Αβραάμ, μέχρι τον Δαβίδ και τον Ιωσήφ. 

Γι’ αυτό και ο οικοδεσπότης της Παραβολής αυτής δεν είναι ένας απλός άνθρωπος. Αυτός που ετοίμασε και προσκαλεί στο Δείπνο είναι ο Άπειρος και Αληθινός Θεός και το Δείπνο είναι η Βασιλεία Του, που αρχίζει από τώρα με τη Εκκλησία και ολοκληρώνεται στον Παράδεισο, με την δεύτερη έλευση του Χριστού. Τ

ην ουράνια Βασιλεία Του, στην παραβολή αυτή, ο Κύριος την ονομάζει «Δείπνο Μέγα», στο οποίο καλεί όλους μας να προσέλθουμε. 

Είναι επίσης η Πίστη, η Αλήθεια και η Αγιοτάτη Θρησκεία που έφερε και παρέδωσε ο Κύριος σ’ εμάς τους ανθρώπους. Είναι δε ακόμα και το Μεγάλο Δείπνο του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας, που παραθέτει η αγάπη του Θεού στον άνθρωπο. 

Και είναι Δείπνο, γιατί σ’ αυτό καλούμαστε να δειπνήσουμε, να φάμε και να πιούμε το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου και Θεού μας. Κι επειδή, αυτά που παρατίθενται στο Δείπνο είναι ανυπέρβλητης και ανεκτίμητης αξίας, γι’ αυτό και χαρακτηρίζεται Μεγάλο Δείπνο. 

Όταν, λοιπόν, προσερχόμαστε να κοινωνήσουμε των Αχράντων Μυστηρίων, από τον ιερέα, δεν μας μεταδίδεται απλός άρτος και απλός οίνος, αλλά μας προσφέρεται αυτό τούτο το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου, που για εμάς τους ανθρώπους έγινε άνθρωπος, εσταυρώθη, αναστήθηκε και αναλήφθηκε στους ουρανούς. 

Η Μεγάλη γιορτή των Χριστουγέννων μας καλεί και αυτή στο Μεγάλο Δείπνο. Πρώτα στο Μυστικό Δείπνο της Θείας Κοινωνίας, την ένωσή μας, δηλαδή, με τον Βασιλέα και Σωτήρα Χριστό κι έπειτα αφού ζήσουμε τη ζωή της μετανοίας και των καλών έργων, στο Αιώνιο Δείπνο της Βασιλείας των Ουρανών. 

Μη αμελήσουμε, λοιπόν, και μη χάσουμε την μεγάλη ευκαιρία. Η μητέρα μας Εκκλησία, μας περιμένει. Όλα είναι έτοιμα. Ας σπεύσουμε στο κάλεσμά της. Καλά Χριστούγεννα.


Ηγούμενος Χρυσορρογιατίσσης Διονύσιος