Αναζήτηση σε αυτό το ιστολόγιο

Γλώσσα

Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Κατασκήνωση αγοριών γυμνασίου και λυκείου 2011 στο Πόρο υπό την φροντίδα και την μέριμνα της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας

Κατασκήνωση Αρρένων Πόρου "ΕΚΚΛΗΣΙΑ: ΣΩΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥ"


Με τη βοήθεια του Θεού και την ευχή του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ.κ. ΕΦΡΑΙΜ, ολοκληρώθηκε σήμερα 25 Ιουλίου  2011 η Κατασκηνωτική περίοδος του Πόρου. Πάνω από 110 κατασκηνωτές και στελέχη έδωσαν δυναμικό παρών στο κάλεσμα της τοπικής μας Εκκλησίας για ομαδική, Χριστοκεντρική και αγωνιστική συμβίωση κάτω από τη σκέπη της Παναγίας μας της Ζωοδόχου Πηγής.
 
Όλα πήγαν κατ΄ευχήν. Τα παιδιά χάρηκαν τη ζωή στη φύση, απόλαυσαν το παιχνίδι και το θαλάσσιο μπάνιο, επιδόθηκαν με ενθουσιασμό στα ομαδικά πρωταθλήματα, ξεδίπλωσαν τα ταλέντα και τις δεξιότητες τους αλλά πάνω απ΄όλα  βίωσαν τη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας μας που τους δόθηκε πλούσια στο καθημερινό πρόγραμμα.
 
Η ονομασία της φετινής Κατασκήνωσης ήταν «ΕΚΚΛΗΣΊΑ : ΣΩΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥ»  βασισμένη στο αποστολικό λόγιο «Υμείς εστέ σώμα Χριστού και μέλη εκ μέρους». Οι εννέα ομάδες είχαν προστάτες Αγίους τους συγγραφείς των λειτουργικών κειμένων και Αγίους Ιερείς και Επισκόπους που χαριτώθηκαν ιδιαίτερα μέσω της τελέσεως της Θείας Λειτουργίας. Τα αγιογραφικά καθημερινά μηνύματα βασίστηκαν στους συστατικούς λόγους των επτά ιερών Μυστηρίων.
 
Η συστηματική αυτή κατήχηση των παιδιών απέκτησε εμπειρική-λειτουργική διάσταση με την τέλεση συνολικά τριών Θείων Λειτουργιών (σε μία εκ των οποίων μετείχαν των Αχράντων  Μυστηρίων στην Ιερά Αγρυπνία), της Ιεράς Εξομολογήσεως και του Ιερού Ευχελαίου. Η καθημερινή πρωινή και βραδινή προσευχή στην ήσυχη φύση χάρισε σε όλους μας μοναδικές στιγμές ψυχικής γαλήνης και ανατάσεως. Έδωσε μεγάλη δύναμη στα παιδιά μας για να αντιμετωπίσουν «ως καλοί στρατιώτες Ιησού Χριστού» τις ποικίλες σύγχρονες προκλήσεις και να αγωνιστούν φιλότιμα κατά την ευαίσθητη εφηβική ηλικία στην οποία βρίσκονται.
 
Όπως σε κάθε κοινωνία βέβαια , δεν ήταν όλα αγγελικά πλασμένα. Υπήρχε όμως από όλους η καλή διάθεση και η θέληση να επικρατήσει τελικά σε όλες τις αντιξοότητες ο δρόμος της αρετής , ο δύσβατος αλλά τόσο ευλογημένος και ποθητός. Στιγμές αγνής χαράς που έμειναν ζωηρά τυπωμένες στη μνήμη μας ήταν το βραδινό μπάνιο στη θάλασσα , η ψυχαγωγία στην τραπεζαρία , η βραδιά της ονοματοδοσίας της Κατασκήνωσης. Θα θυμόμαστε πάντα τις συμβουλές του Μητροπολίτου μας που τόσο αγαπά τη νεότητα , ο οποίος μας κάλεσε να δώσουμε τα νειάτα μας στο Χριστό και να αγαπήσουμε την Εκκλησία εκτός της οποίας δε σώζεται ο άνθρωπος.
 
 Φέτος η γιορτή μας  ήταν βασισμένη στο λόγο του Στρατηγού Μακρυγιάννη « Δεν είμαστε στο εγώ , είμαστε στο εμείς». Θέλαμε να μεταδώσουμε το μήνυμα της ενότητας και της συλλογικότητας που τόσο ανάγκη έχει η πατρίδα μας σήμερα. Τα παιδιά παρουσίασαν σχετικό θεατρικό , έψαλλαν, τραγούδησαν και τέλος χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς, δίνοντας χαρά σε όλους μας όλους μας και την ελπίδα ότι οι νέοι γνωρίζουν να επιλέγουν και να στηρίζονται σε πραγματικά πρότυπα και διαχρονικές αξίες.
 
·        Οφειλόμενες  θερμές ευχαριστίες στους υπαρχηγούς και τα στελέχη μας κ.κ. Κλήμη Νταλιάνη, Ιωάννη Χελιώτη , Δημήτριο Κατσαρό, Μηνά Νταλιάνη, Θεόδωρο Στόκο,  Κωνσταντίνο Δαρδανό, Επιφάνιο Στόκο, Φίλιππο Μαλιούκη , Ευάγγελο Καζητόρη, Εμμανουήλ Συψάκο, Ανδρέα Κουκούλη, Γεώργιο Αθανασόπουλο Δημήτριο Κανάβα και τους βοηθούς τους που αφιλοκερδώς με μόνο κίνητρο την προσφορά της αγάπης διακόνησαν το ποιμαντικό έργο της Μητροπόλεώς μας και προέρχονται εκ των ορίων της αλλά και εκτός αυτών .
·        Στον πανοσ. Καθηγούμενο της Ι.Μ. Ζωοδόχου Πήγής π. Λουκά Ζήσιμο,
·        στον αιδεσ. π. Γεώργιο Στόκο αρχ. Επίτροπο Πόρου για την όλη μέριμνα και επίβλεψη της λειτουργίας των Κατασκηνώσεων ,
·        στους σεβαστούς πατέρες της Ι. μητροπόλεώς μας που με τον εποικοδομητικό τους λόγο, την παρουσία και την παντοειδή προφορά τους συνέβαλαν τα μέγιστα στην  επιτυχία της κατασκηνωτικής περιόδου,
·        στις κυρίες που με  αυταπάρνηση διακόνησαν στα μαγειρεία και στον  κάθενα και την  καθεμία  που ολοπρόθυμα στήριξε προσευχητικά και έμπρακτα το έργο αυτό.
·         
          Με την ευχή να ευοδώσει ο Δωρεοδότης και Φύλαξ της Νεότητος Ιησούς Χριστός την φετινή μας προσπάθεια , αναπέμπουμε δοξολογίες στο Πανάγιο Όνομά Του και καλούμε τους νέους μας να είναι μέχρι την προσεχή κατασκηνωτική περίοδο κοντά στο Χριστό και την Εκκλησία Του που είναι  το Σώμα του Χριστού.

Παραθέτουμε τον  Ύμνο – Απολυτίκιο της φετινής Κατασκήνωσης  που αναφέρει τα ονόματα των Προστατών Αγίων των ομάδων, το οποίο συνέταξε ο πανοσ. αρχηγός της Κατασκήνωσης π. Χριστοφόρος Καραβίας.
 
                                       Ήχος α΄

          Τους ημών θείους προστάτας , εμπνευστάς και αντιλήπτορας και των του Χριστού μυστηρίων ιερουργούς ικετεύσωμεν. Βασίλειε, Γρηγόριε ομού συν θείω Χρυσοστόμω τω κλεινώ, Αθανάσιε Μέγα, Σπυρίδων Τριμυθούντος μακάριε. Ιερείς χρόνων εσχάτων Παναγή και Νικόλαε Πλανά. Ιάκωβε Αδελφόθεε Σιών ο πρώτος Ιεράρχης και φωστήρ, Ιωάννη Κροστάνδης καύχημα , πρεσβεύσατε συν τη Μητρί του Θεού υπέρ της νεότητος.