Αναζήτηση σε αυτό το ιστολόγιο

Γλώσσα

Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2007

Πράσινο ευαγγέλιο

Πράσινο ευαγγέλιο
Μονές και ενορίες στη μάχη κατά της ρύπανσης του περιβάλλοντος
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάνος Χαραλαμπάκης


Από τον περασμένο Νοέμβριο στην Κοινότητα Κοιλάδα της Αργολίδας υπάρχουν κάδοι ανακύκλωσης σε 8 σημεία, όπου οι κάτοικοι
μπορούν να ρίχνουν χαρτί. Οι κάδοι δεν τοποθετήθηκαν από τον δήμο ή τη νομαρχία, αλλά με πρωτοβουλία του παπά από την εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Εκεί, όταν πέφτει η νύχτα, ανάβουν τις λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας!
«Όλοι πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε για να μη φτάσει στο απροχώρητο η κατάσταση με τη ρύπανση του περιβάλλοντος και την υπερκατανάλωση. Έτσι σκεφτήκαμε να συγκεντρώνουμε και να ανακυκλώνουμε χαρτί», λέει στα «ΝΕΑ» ο ιερέας Θεμιστοκλής Μπαζός, εφημέριος στον ιερό ναό που πήρε την πρωτοβουλία.
Η χώρα μας προχωρεί πολύ αργά στον τομέα της ανακύκλωσης, σε σύγκριση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Ενδεικτικό είναι ότι το 2003 η ετήσια ανακύκλωση στη χώρα μας έφθανε μόλις το 6% της συνολικής ποσότητας των παραγόμενων αποβλήτων. Σήμερα το ΥΠΕΧΩΔΕ αναφέρει ότι έχει φθάσει στο 20%- ωστόσο, πλέον ο μέσος όρος στην Ευρώπη φτάνει το 33%. Ειδικά για την ανακύκλωση συσκευασιών, ο στόχος της Ε.Ε. το 2006 ανερχόταν στο 50% του συνολικού όγκου. Η Ελλάδα «έπιασε» μόλις το 35%. Όμως, μεγάλες ποσότητες των ανακυκλώσιμων υλικών που συγκεντρώνονται στους μπλε κάδους καταλήγουν στα... σκουπίδια, όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι στη χωματερή Άνω Λιοσίων. Πάντως, ούτε η Εκκλησία διαθέτει μια συνολική «πράσινη» πολιτική: ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου είναι μία από τις λιγοστές «πράσινες ενορίες». Οι κίτρινοι κάδοι ανακύκλωσης αγοράστηκαν με δωρεές επαγγελματιών του χωριού και από τις αρχές Νοεμβρίου οι περίπου 1.400 κάτοικοι της Κοιλάδας μπορούν να ανακυκλώνουν βιβλία, τετράδια, περιοδικά, εφημερίδες και καθαρό χαρτί.
«Μέσα σε έναν μήνα από την τοποθέτησή τους έχουμε ήδη συγκεντρώσει περίπου ενάμιση τόνο χαρτί», τονίζει με περηφάνια ο ιερέας. Όπως λέει μάλιστα, «η Εκκλησία πρέπει να έχει ρόλο στην προστασία του περιβάλλοντος» ενώ προσθέτει πως η ανταπόκριση είναι μεγάλη: «Με παρακινούν να βάλω κάδους και για ανακύκλωση γυαλιού, αλουμινίου και πλαστικού». Σημαντική πάντως, αναφέρει ο ιερέας, είναι και η βοήθεια των παιδιών. «Ομάδες παιδιών από το ενοριακό κέντρο νεότητας συγκεντρώνουν το χαρτί σε έναν σταθμό αποθήκευσης».



Παίρνουν ρεύμα από τον ήλιο

http://www.tanea.gr/Article.aspx?d=20071218&nid=6907453