Αναζήτηση σε αυτό το ιστολόγιο

Γλώσσα

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2008

Ομιλία για τις μητέρες απο τον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Εφραίμ στη Κοιλάδα


O Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας κύριος Εφραίμ, κατόπιν προσκλήσεως του εφημερίου της Ενορίας Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κοιλάδος, π. Θεμιστοκλή ομίλησε την Κυριακή 10-2-’08 το απόγευμα στην αίθουσα του Ενοριακού Νεανικού Κέντρου προς τις νεαρές κυρίως μητέρας και τις τροφούς των σημερινών παιδιών μας (μητέρες των μητέρων των παιδιών μας)!

Ανέφερε την θέση της ορθοδόξου πατερικής - παιδαγωγικής παράδοσης για την ανατροφή των παιδιών μας εκκλησιαστικώς με τις αρχές της προσευχής, της νηστείας και της καθολικής διάστασης της αρετής, το να μάθουν τα παιδιά εξ απαλών ονύχων μόνα τους να επιλέγουν την καλοκαγαθία της ενάρετης ζωής. Να λέγουν κατόπιν παρότρυνσης των γονέων τους όχι σε μερικά απλά πράγματα (όπως π.χ. να λένε όχι στα αρτύσιμα φαγητά από μικρά κατά την Παρασκευή κάθε εβδομάδας της Μ. Τεσσαρακοστής), για να μπορέσουν να πουν όχι στα ναρκωτικά, όχι στο αχαλίνωτο ερωτικό πάθος, όχι στη διαστροφή της σεξουαλικότητας τους! Σε καμμιά περίπτωση δεν σημαίνει αυτό τον αποκλεισμό των παιδιών μας από τις σύγχρονες πηγές γνώσεων (διαδίκτυο, πανεπιστημιακές σπουδές, μεταπτυχιακά, διδακτορικά διπλώματα), αλλά τον έλεγχο όλων των πραγμάτων με τα οποία καταπιάνονται τα νειάτα μας!

Τόνισε ιδιαιτέρως ότι ο άνθρωπος ως ψυχοσωματική ολότητα πρέπει να άγεται και ως ψυχή και ως σώμα προς το αγαθό, δυστυχώς οι σημερινοί γονείς ξεχνούν ότι τα παιδιά τους εκτός της σωματικότητος έχουν και πνευματική – ψυχική ταυτότητα την οποία και πρέπει να την παιδαγωγούν ιδιαίτερα με το παράδειγμα τους και λιγότερο με τα λόγια τους.
Κάθε αφοριστική λογική στην παιδαγωγική αντιμετώπιση των λαθών των παιδιών μας είναι μη αποδοτική, σε τίποτα δεν βοηθάει! Οι φράσεις «στην εποχή μου ήταν όλα καλύτερα…» ή «όταν ήμουν εγώ στην ηλικία σου…» το μόνο που καταφέρνουν είναι να μας απομακρύνουν από τα παιδιά μας!

Τελικά κατέληξε σοφότατα ότι για τα παιδιά μας πρέπει να αναφερόμαστε στον Θεό και Εκείνος θα λύνει τα προβλήματα τους και τα δικά μας αβλεπτήματα!

Ιεροδιάκονος π. Ιερόθεος Λουμουσιώτης




Ευχαριστούμε τον π. Ιερόθεο για το παραπάνω κείμενο.