Αναζήτηση σε αυτό το ιστολόγιο

Γλώσσα

Παρασκευή, 15 Αυγούστου 2008

Η συμμετοχή των ενοριτισών στις προετοιμασίες της εορτής

Για να πραγματοποιηθεί η λατρευτική σύναξη με αφορμή τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην ενορία μας, συμμετείχαν πολλοί συνάνθρωποι μας.Καταρχήν η ομάδα των κυριών που είχε την ευθύνη για τον ευπρεπισμό του ναού εξωτερικά και εσωτερικά. Οι δουλειές πολλές και η προσφορά τους αναγκαία. Το αποτέλεσμα εντυπωσιακό, τα πάντα άστραπταν από καθαριότητα.

Με την συμμετοχή τους στον ευπρεπισμό του ναού οι ενορίτες επιτυγχάνουν και πνευματικά ωφέλει. Η καλή συνεργασία, η αλληλοβοήθεια, η συνεννόηση, η υποχωρητικότητα και η αγάπη είναι μερικές από τις αρετές που καλλιεργούν οι πιστοί συμμετέχοντας ενεργά ως μέλη του σώματος του Χριστού, της Εκκλησίας σε όλες αυτές τις εκδηλώσεις που για μερικών είναι χωρίς νόημα. Είναι οι αρετές που ο χριστιανός επιδιώκει να αποκτήσει μέσα από την ενεργή συμμετοχή του στα ενοριακά δρώμενα. Μπορεί να μην επιτυγχάνεται πάντα, και από όλους, αλλά σημασία έχει ότι υπάρχει ο πνευματικός προσανατολισμός και η νόηματοδότηση των πράξεων μας, όταν συμμετέχουμε ως μέλη της Εκκλησίας.

Ακλουθεί η ομάδα των κυριών που είχαν αναλάβει τον στολισμό του ναού. Την εικόνα της Κοιμήσεως και τον επιτάφιου. Η προετοιμασία είχε ξεκινήσει δυο εβδομάδες πριν την εορτή. Προηγήθηκε η παραγγελία των λουλουδιών και η προετοιμασία των στεφανιών. Την παραμονή αποκορυφώνεται η ένταση και η αγωνία των κυριών (περίπου της δεκαπέντε) οι οποίες δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό για να επιτευχτεί ο ωραιότατος στολισμός που όλοι απολαύαμε.

Οι Εκκλησιαστικοί επίτροποι είχαν την ευθύνη για τον σημαιοστολισμό, την μεταφορά των καρεκλών, για τις τέντες, τα νερά, και ότι είχε σχέση με τις ανάγκες των πιστών που θα παρευρίσκοντο στους εορτασμούς. Όλα αυτά έγιναν τρις μέρες πριν την εορτή.Οι κυρίες του ενοριακού Φιλόπτωχου είχαν την ευθύνη για τα κεράσματα των επισήμων και όλων των πιστών που προσέρχονταν με ευλάβεια στο πανηγύρι μας, το βράδυ στον εσπερινό και το πρωί στην Θεια Λειτουργία. Είναι οι οικοδέσποινες που απλόχερα προσφέρουν την φιλοξενία σε όλους. Η ετοιμασία των γλυκών έγινε από μια ομάδα κυριών τις οποίες συντόνιζαν οι κυρίες του Φιλόπτωχου. Κανείς δεν έφυγε από το πανηγύρι χωρίς να γευτεί το κέρασμα που ετοιμάστηκε για τους επισκέπτες.Οι ιερείς που τίμησαν με την παρουσία τους την ενορία μας.

Ο ιεροκήρυκας που μετέφερε με απλότητα τον λόγο του Θεού στους ανθρώπους. Τα παιδιά του ιερού που διακονούν το Άγιο Θυσιαστήριο στο Ιερό Βήμα.

Για όλους αυτούς τους πιστούς ανθρώπους η Εκκλησία έχει να πει, ότι όλα τα παραπάνω, η αφιλοκερδή προσφορά τους προς τον Θεό, αν δεν περνά προηγουμένως από τον συνάνθρωπο δεν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η Εκκλησία όπως έχουμε ξαναπεί, είναι πνευματικό θεραπευτήριο. Θεραπεύει τα ανθρώπινα πάθη με την αγιαστική της Χάρι την οποία προσφέρει απλόχερα στους πιστούς της. Χρησιμοποιεί επίσης την δοκιμασμένη οδό, από τους Πατέρες μας, της έμπρακτης, βιωματικής και ενεργής συμμετοχής των πιστών στα Εκκλησιαστικά γεγονότα.

Διδάσκει και όταν τελεί την λατρεία της, αλλά και όταν οι πιστοί της συμμετέχουν στην προετοιμασία για την λατρεία, για το Εκκλησιαστικό Γεγονός.Εύχομαι να έχετε ανοιχτή την καρδιά σας για να την αγγίξει η Χάρις του Θεού σε όλες τις στιγμές της ζωή σας. Να μην χαθεί ούτε ένα δευτερόλεπτο από το μίσος και την κακία που φωλιάζει ύπουλα στις καρδιές μας και μας αποξενώνει από την Αληθινή Ζωή τον Ιησού Χριστό μας.