Αναζήτηση σε αυτό το ιστολόγιο

Γλώσσα

Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Η κατασκηνωτική περίοδος των αγοριών 2010 στην Αίγινα έλαβε τέλος

Λήξη κατασκηνωτικής περιόδου αγοριών στην Αίγινα


Με ανάμεικτα συναισθήματα 107 κατασκηνωτές και 25 στελέχη αναχώρησαν από τις Κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας Σπετσών και Αιγίνης στην περιοχή της Βαγίας στην Αίγινα, έχοντας ζήσει ένα έντονο δεκαήμερο μέσα στη φύση και στην αγκαλιά της Εκκλησίας.

Η πρώτη κατασκηνωτική περίοδος για το φετινό καλοκαίρι φιλοξένησε αγόρια δημοτικού και των πρώτων τάξεων του Γυμνασίου. Ξεκίνησε την Παρασκευή 2 Ιουλίου και ολοκληρώθηκε το πρωινό της Δευτέρας 12 Ιουλίου με την αναχώρηση και των τελευταίων κατασκηνωτών. Κατά τη διάρκεια των δέκα ημερών μικροί και μεγάλοι απόλαυσαν τη ζωή μέσα στη φύση, ασκούμενοι στο αγώνισμα της κοινής ζωής, της ομαδικότητας, της συλλογικότητας και του εθελοντισμού.

Τα παιχνίδια που προσφέρουν την επαφή με το χώμα, η κοινή τράπεζα που απαιτεί από όλους να τρώνε από το ίδιο μαγειρευμένο φαγητό και όχι από ταχυφαγεία ή ντιλίβερι, ο σεβασμός του άλλου, η τήρηση των κανόνων της κοινής ζωής, η απεξάρτηση για δέκα ημέρες από την τηλεόραση και το διαδίκτυο, η έγνοια και η φροντίδα για τον διπλανό, η συντροφικότητα, ανοίγουν ένα ξέφωτο στην ακοινωνησία και αφιλία των καιρών μας.

Από κοντά η πνευματική καλλιέργεια που επιτυγχάνεται με τη διδασκαλία των μεγάλων αληθειών της πίστης μας, η εμπειρία της λατρευτικής ζωής, η συμμετοχή στα μυστήρια της Εκκλησίας σηματοδοτούν και δρομολογούν την επιλογή μιας άλλης πορείας, εκείνης της νέας, ανακαινισμένης ζωής κοντά στο Χριστό.


Η φετινή κατασκηνωτική περίοδο των αγοριών στην Αίγινα ήταν αφιερωμένη στην Παλαιά Διαθήκη με την ονομασία: «Ο κήπος της Εδέμ» και οι δέκα ομάδες είχαν επιλέξει ονόματα μεγάλων προσώπων βασιλέων προφητών και δικαίων της Παλαιάς Διαθήκης. Στα πλαίσια των καθημερινών αγιογραφικών συναντήσεων παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν θέματα από την Παλαιά Διαθήκη με χρήσιμες αναγωγές στο σήμερα.

Η παρουσία των ιερέων καθημερινή αλλά κυρίως του Σεβ. Μητροπολίτη κ. κ. Εφραίμ που λειτούργησε την Κυριακή 4 Ιουλίου στο εκκλησάκι της Κατασκήνωσης και καθημερινά επισκεπτόταν την κατασκήνωση έχοντας την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολλούς κατασκηνωτές και στελέχη.


Ένα δεκαήμερο με πολλές συγκινήσεις και όμορφες στιγμές, πρωταθλήματα, ομαδικά και ατομικά αγωνίσματα κορυφώθηκε στην γιορτή της Κυριακής 11 Ιουλίου στο αμφιθέατρο της Κατασκήνωσης παρουσία εκατοντάδων γονέων και φίλων που ανέβηκαν μέχρι τη Βαγία για να ζήσουν από κοντά τη γιορτινή ατμόσφαιρα. Η εορτή ξεκίνησε με την υποστολή της σημαίας στο σημαιοστάσιο της κατασκήνωσης και την παρέλαση των ομάδων που κατευθύνθηκε στο αμφιθέατρο.

Μετά την προσευχή και τους ύμνους που έψαλλε η χορωδία των παιδιών, το πλούσιο πρόγραμμα ξετυλίχθηκε στα μάτια των θεατών με πολλά κατασκηνωτικά τραγούδια, σατυρικά θεατρικά σκετς από την καθημερινότητα της κατασκήνωσης, σκέψεις από τον ομαδάρχη κ. Κων. Δαρδανό και προβολή βίντεο. Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ο Δήμαρχος Αίγινας κ. Π. Κουκούλης, ο αντιδήμαρχος κ. Ν. Πτερούδης, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Φ. Τζίτζης, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Βαθέος κ. Δ. Κασιμάκης, αντιπροσωπεία της μοναστικής αδελφότητας του Αγ. Νεκταρίου, ιερείς και εκπαιδευτικοί. Στο σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Αίγινας τόνισε τη μεγάλη προσφορά της Κατασκήνωσης, συνεχάρη τον αρχηγό και τα στελέχη και σημείωσε την μεγάλη σημασία του έργου που επιτελείται.

Στη συνέχεις ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. κ. ΕΦΡΑΙΜ κλείνοντας τη γιορτή ευχαρίστησε την Ι. Μονή του Αγίου Νεκταρίου για την ανυπολόγιστη οικονομική συνδρομή της για τη λειτουργία των Κατασκηνώσεων, τους ιερείς που διακόνησαν και τα στελέχη. Δεν παρέλειψε να μοιραστεί με όλους την εμπειρία του από τη επίσκεψη του στην Αμερική και να τονίσει για άλλη μία φορά πόσο κοντά στην Εκκλησία βρίσκονται οι Έλληνες στην Αμερική και να κάνει σύγκριση με την Ελληνική πραγματικότητα.

Τέλος εξέφρασε την αγωνία του για το μέλλον της Κατασκήνωσης, αφού πληροφορίες θέλουν το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης να δέχεται απόφαση γνωμοδοτικής επιτροπής για οικοπεδοποίηση και πώληση της περιοχής σε ιδιώτες.

Το γιορτινό κλίμα ωστόσο συνεχίστηκε για πολύ ώρα μετά την αποχώρηση των επισκεπτών, στο δείπνο που ακολούθησε στην τραπεζαρία της κατασκήνωσης με τα στελέχη να τραγουδούν και τον Σεβασμιώτατο να δίνει τις τελευταίες οδηγίες και ευχές του.

Η Κατασκήνωση λειτούργησε με πληρότητα στελεχών. Αρχηγός ήταν ο θεολόγος εκπαιδευτικός κ. Γ. Μπήτρος. Πνευματικός υπεύθυνος ο Αρχιμ. π. Αμφιλόχιος Γελαδάκης συνεπικουρούμενος από τους π. Νεκτάριο Κουκούλη και π. Σάββα Ζέρβα.

Ομαδάρχες ήταν οι : Στενάκης Παναγιώτης, Μακαρατζής Μηνάς, Νικολάου Αναστάσιος, Βαμβακάς Βασίλης, Αργυριάδης Χρήστος, Μπίθαρης Στέλιος, Δαρδανός Κωσταντίνος, Στενάκης Αλέξης, Κουκούλης Γιώργος, Βαμβακάς Χρήστος, Μακαρατζής Μανώλης, Καβίδας Λευτέρης, Πουλερές Κοσμάς, Στενάκης Αλέκος, Στενάκης Κωσταντίνος και βοηθοί οι : Κουτσούκος Στέλιος, Γεννίτσαρης Σταύρος, Κασιμάκης Διονύσης, Ζωγράφος Όθωνας και Κοντιζάς Γιώργος.