Αναζήτηση σε αυτό το ιστολόγιο

Γλώσσα

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Το Ψυχοσάββατο πριν την Κυριακή της Απόκρεω στην ενορία της Κοιλάδας


Αποτέλεσμα εικόνας για ψυχοσαββατοΤο Σάββατο πριν την Κυριακή της Απόκρεω ή της Κρίσεως, η Εκκλησία μας το έχει αφιερώσει στους κεκοιμημένους Ορθοδόξους  αδελφούς μας. 

Το Ψυχοσάββατο  αυτό είναι το πρώτο λεγόμενο Ψυχοσάββατο. Το δεύτερο Ψυχοσάββατο είναι πριν την Κυριακή της Πεντηκοστής.

Αγαπητοί μου Χριστιανοί στην ενορία μας θα γίνουν τα παρακάτω: 
  • Την Παρασκευή  17  Φεβρουαρίου 2017  στις 5:00 μ.μ. θα ψάλουμε τον Εσπερινό, τον κανόνα των κεκοιμημένων και τα μνημόσυνα των κεκοιμημένων της ενορίας μας. 
  • Το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου  2017  (Ψυχοσάββατο)  στις 7:30π.μ. ο Όρθρος, στις 8:30π.μ. η Θεία Λειτουργία και στις 9:30π.μ. τα μνημόσυνα των κεκοιμημένων.
Μετά  την Θεία Ευχαριστία η ενορία θα προσφέρει  καφέ  

στην Αίθουσα Νεότητας.

  • Τα Ψυχοσάββατα βράζουμε στάρι και το φέρνουμε στην Εκκλησία.Μαζί με ένα πρόσφορο- προσκομίδη και τα ονόματα των κεκοιμημένων.  Αυτό μπορεί να γίνει την Παρασκευή το απόγευμα και οπωσδήποτε το Ψυχοσάββατο το πρωί στη Θεία Λειτουργία.
  •  Προσφέρουμε βρασμένο στάρι για διάβασμα, που είναι σύμβολο της Αναστάσεως των νεκρών σωμάτων (θάπτεται και ανασταίνεται). Δηλαδή όπως το στάρι πρέπει να θαφτεί και να λιώσει και αφού περάσει καιρός  να βλαστήσει και να καρπίσει, έτσι και το ανθρώπινο σώμα θάπτεται και λιώνει για να αναστηθεί την Δευτέρα Παρουσία  νέο και άφθαρτο. Γι αυτό δεν φέρνουμε αντί για στάρι τυροπιτάκια, κουλουράκια και άλλα γλυκά.
  • Προετοιμαζόμαστε με το μυστήριο της Ιεράς Εξομολογήσεως για να Κοινωνήσουνε των Αχράντων Μυστηρίων την ημέρα αυτή.Το Ψυχοσάββατο πριν από την Κυριακή της Απόκρεω έχει το εξής νόημα :  

Η επόμενη ημέρα είναι αφιερωμένη στη Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου, εκείνη τη φοβερή ημέρα κατά την οποία όλοι θα σταθούμε μπροστά στο θρόνο του μεγάλου Κριτή. Για το λόγο αυτό με το Μνημόσυνο των κεκοιμημένων ζητούμε από τον Κύριο να γίνει ίλεως και να δείξει τη συμπάθεια και τη μακροθυμία του, όχι μόνο σε μας αλλά και στους προαπελθόντας αδελφούς, και όλους μαζί να μας κατατάξει μεταξύ των υιών της  Επουράνιας Βασιλείας Του.